Tarta ze szparagami

Klasyczna tarta na kruchym spodzie. Z kawałkami kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami, zapieczonymi w sosie jogurtowo-śmietanowym. Doprawiona czosnkiem i świeżą bazylią. Szczególnie smakował mi dobrze doprawiony kurczak. Sos, dzięki dodatkowi jogurtu wydawał się lekki i nie przytłaczał innych aromatów. W jego przygotowaniu pomogła mi Natalia i Paulina.

Proporcje na tartę o średnicy 28 cm.

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • przyprawa do mięs Knorr
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ok. 10 zielonych szparagów
  • 1 mała śmietana 12%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 2.5 minikosteczki czosnkowe
  • sól, biały pieprz
  • świeża bazylia

Ciasto kruche: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i sól. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Rozwałkuj 3/4 ciasta i przenieś do naczynia do tarty. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min. Pozostałe ciasto możesz zamrozić lub zrobić z niego tartaletki.

Nadzienie: Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Podsmaż na oleju, dodając do smaku bazylię, oregano, czosnek granulowany, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Przełóż do podpieczonej tarty. Wyłóż przekrojone na pół pomidorki oraz szparagi, pozbawione zdrewniałych końcówek. Posyp posiekanymi liśćmi świeżej bazylii. Zalej sosem przygotowanym przez wymieszanie śmietany, jogurtu, jajek, minikosteczek czosnkowych, soli i białego pieprzu. Piecz w 180 st. C. ok 20-30 min.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*