Bigos błyskawiczny

Gotowania po polsku ciąg dalszy. Po poznańskim gziku przyszła kolej na bigos. Ale nie taki jak u Mamy. Moja wersja była bardzo uproszczona, bo wolontariat UEFA zabiera sporo czasu. Z względów oczywistych zrezygnowałam z użycia boczku. Planowałam wykorzystać polędwiczkę wieprzową, ale niestety, nie udało mi się jej dostać w osiedlowym sklepie. Dlatego do mojego bigosu dodałam jedynię kiełbasę. Wyszedł świetnie. Pasowała mi wyraźna nuta majeranku, duża ilość kapusty (warzywa górą!) oraz fakt, że danie nie ociekało tłuszczem. Już przed dodaniem przecieru pomidorowego smakowało genialnie, więc odłożyłam część i zjadłam z makaronem (z kopytkami też byłoby super). Wyszły z tego takie zmodyfikowane łazanki.

  • 3 kiełbasy wielkopolskie (400 g)
  • 2 cebule
  • 200 g młodej kapusty
  • 400 g kiszonej kapusty (po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki przyprawy do bigosu Prymat
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, majeranek suszony
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Pokrój kiełbasę w półplasterki i podsmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gdy tłuszcz lekko się wytopi dodaj posiekaną cebulę. Młodą kapustę poszatkuj i podsmaż na łyżce oleju w osobnym garnku. Po ok. 10 min dodaj kapustę kiszoną oraz przyprawę do bigosu i duś do miękkości, ok. 30 min. Wmieszaj podsmażoną kiełbasę, przecier pomidorowy i odrobinę cukru. Gotuj jeszcze jakieś 10 min i gotowe! Możesz serwować od razu lub poczekać kilka godzin, aż smaki „się przegryzą”.

10 komentarzy

  1. W skład przyprawy wchodzi: sól, czosnek, papryka słodka, cukier, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, papryka ostra, pieprz czarny, liść laurowy, majeranek, koncentrat grzybowy i jałowiec.

  2. A co polecasz zamiast przyprawy do bigosu? 😀
    Uskuteczniam w Chorwacji polską kuchnię. Pierogi już były, czas na bigos 😀

    • Oczywiście czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i bardzo charakterystyczny dla bigosu jałowiec. W małych ilościach! Można dodać też czosnek, ostrą paprykę, kminek, itp. A zamiast cukru powidła śliwkowe.

      P.S. Jakie pierogi zrobiłaś?

  3. Powidła śliwkowe? Ciekawe skąd 😛
    Pierogi były z mięsem i z lokalnym białym serem. Miały być na słodko, ale jak się okazało, lokalny ser był słony 😀 Myślisz, że wiesz co kupujesz, a po otwarciu okazuje sie, że to zupełnie co innego niż oczekujesz. O dziwo, pierogi z lokalnym słonym serem (nie feta) smakowały wszystkim o wiele bardziej niż z mięsem. Już dostałam zamówienie na więcej.

  4. O jałowcu można tu pomarzyć 🙂 Dodałam dużo więcej przecieru niż w przepisie.
    Przypomina bigos 😀

  5. Idę próbować swoich sił w kuchni. Mam nadzieję, że i mój będzie przypominał, pachniał i smakował jak bigos. Przyprawy do bigosu typowej nie mam, będę improwizować. Dzięki i pozdrawiam!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*