Bruschetta con porcini

Włoska klasyka – grzanka z borowikami, warzywami i świeżymi ziołami. Przystawka, którą przygotowałam podczas warsztatów w Piano Bar. Dla zaostrzenia smaku, do bruschetty można dodać również papryczkę pepperoni.

Część zdjęć jest autorstwa Łukasza Walaszczyka z Warsztatu Kadru, któremu dziękuję za ich udostępnienie.

  • borowiki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • cebula
  • czosnek
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża szałwia
  • parmezan
  • pieczywo

Pokrój borowiki, cukinię i paprykę w kostkę, czosnek w plaserki a pomidorki na ćwiartki. Cebulę niezbyt drobno posiekaj. Wrzuć na dobrze rozgrzaną oliwę z oliwek i przesmaż. Dodaj do smaku sól i pieprz. Po usmażeniu dodaj świeże zioła, posiekaj i ułóż farsz na grzankach. Posyp parmezanem i zapiecz w piekarniku, ok. 5 min.

3 komentarzy

  1. Ja mojego męża uzależniłam od tych kanapeczek. Normalnie to on nigdy ich nie jadł, tylko zwykłe kanapki typu: dwie kromki chleba a pomiędzy nimi ser i jakieś mięso.
    Twoje wyglądają smakowicie!

  2. Lubię bruschettę zarówno w wersji klasycznej czyli bułeczkę posmarowaną tylko oliwą i roztartym czosnkiem, ale także z rozmaitymi dodatkami – pomidorami, pieczarkami, papryką. Chętnie wypróbuję Twój przepis, który łączy wszystkie lubiane przeze mnie składniki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*