Amerykany

Ciastka stworzyłam z Krzysiem M. na specjalne życzenie Natalii, która przypomniała mi o ich istnieniu. Amerykany były popularne, ale w czasach naszego dzieciństwa. Teraz nie widuję ich w cukierniach, ale Mama twierdzi, że jeszcze bywają. W internecie krąży praktycznie jeden przepis, więc chyba wszystkie amerykany pieczone w domach smakują tak samo.

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku
  • lukier, np. cytrynowy

Roztop margarynę i odstaw do wystygnięcia. Mleko zmiksuj lub roztrzep z jajkami. Dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, a na końcu tłuszcz. Na natłuszczoną blachę wykładaj ciasto (około 1 łyżkę), w bardzo dużych odstępach. Piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudź na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmaruj lukrem od płaskiej strony.

A tutaj znajduje się przepis na amerykany z proszkiem do pieczenia i czekoladowym lukrem. A także trochę o historii ciastek.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*