Klasyczna tarta, ma moim ulubionym bardzo kruchym spodzie. Z sezonowymi owocami (truskawki można zastąpić jagodami, brzoskwiniami, malinami, etc.) i bitą śmietaną, z małą domieszką likieru. Pycha!
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki + szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę, sól i cukier. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Rozwałkuj ok. 3/4 porcji ciasta i przenieś do naczynia do tarty (u mnie o średnicy 28 cm). Piecz w 180 st. C. ok. 20 min. Pozostałe ciasto możesz zamrozić lub zrobić z niego np. tartaletki.
Nadzienie:
- 350 ml mleka
- 50 ml likieru Advocat
- 2 opakowania Śnieżki
- 700 g truskawek
- 3 łyżki migdałów
- liście mięty do dekoracji
Do mleka i Advocatu dodaj Śnieżkę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera ok. 4-5 min. Wyłóż na tartę. Schłódź w lodówce kilka godzin. Truskawki odszypułkuj i podziel na ćwiartki. Migdały lekko podpraż na suchej patelni. Umieść na bitej śmietanie. Udekoruj liśćmi mięty.
Prawidziwe lato na talerzu!
Ale pysznie wygląda! Wspaniała!
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂