Tarta truskawkowa z bitą śmietaną i nutą Advocatu

Klasyczna tarta, ma moim ulubionym bardzo kruchym spodzie. Z sezonowymi owocami (truskawki można zastąpić jagodami, brzoskwiniami, malinami, etc.) i bitą śmietaną, z małą domieszką likieru. Pycha!

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki + szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę, sól i cukier. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Rozwałkuj ok. 3/4 porcji ciasta i przenieś do naczynia do tarty (u mnie o średnicy 28 cm). Piecz w 180 st. C. ok. 20 min. Pozostałe ciasto możesz zamrozić lub zrobić z niego np. tartaletki.

Nadzienie:

  • 350 ml mleka
  • 50 ml likieru Advocat
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 700 g truskawek
  • 3 łyżki migdałów
  • liście mięty do dekoracji

Do mleka i Advocatu dodaj Śnieżkę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera ok. 4-5 min. Wyłóż na tartę. Schłódź w lodówce kilka godzin. Truskawki odszypułkuj i podziel na ćwiartki. Migdały lekko podpraż na suchej patelni. Umieść na bitej śmietanie. Udekoruj liśćmi mięty.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*