Penne alla Norma

Klasyczne sycylijskie danie łączące grillowanego bakłażana, pomidory oraz świeży serek ricotta. Często z dodatkiem bazylii i czosnku.  Swoją nazwę zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Bellini’ego – Normie. Histora głosi, że Nino Martoglio, sycylijski dziewiętnastowieczny pisarz, poeta i reżyser teatralny, był tak zachwycony potrawą, że porównał ją do „Normy”  – arcydzieła Bellini’ego.

Moja dzisiejsza wersja Normy nie jest do końca klasyczna. Doprawiłam ją bowiem chilli i Tabasco. Serek ricotta zmiksowałam razem z pomidorami. Zwykle podaje się go w postaci rozkruszonej, na wierzchu. Ale jak dla mnie ricotta sama w sobie nie ma smaku i nie chciałam jej nazbyt eksponować. Wolałam wykorzystać ją do stworzenia kremowej konsystencji sosu pomidorowego.

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • ok. 1/4 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
  • 125 g serka ricotta
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 400 g makaronu, u mnie penne

Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na ok. pół godziny. Odsącz z nadmiaru wody i ugrilluj (np. na patelni lub grillu elektrycznym – ja użyłam zestaw do raclette). Pokrój plastry w ósemki.

Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki i duś ok. 15 min. Dopraw Tabasco, chilli, solą i pieprzem. Wkrusz ricottę i zmiksuj blenderem. Połącz z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami bakłażana. Serwuj jako danie wegetariańskie, albo np. z grillowanym kurczakiem.

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*