Bardzo prosty sposób na aromatycznego kurczaka. Filet wypełniony suszonymi pomidorami, serem feta i świeżymi ziołami – bazylią  oraz pietruszką. Z bardzo delikatną, ale wyczuwalną orzeźwiającą cytrusową nutą. Ja podawałam te drobiowe kieszkonki z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz ryżem w pietruszkowym pesto. Niemniej w innym akompaniamencie (pieczywo, makaron, kasza kuskus?) również będą wyśmienite.

Inny, fajny pomysł na kurczaka znajdziecie we wpisie: Ziołowe roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej.

Kieszonki z kurczaka z farszem śródziemnomorskim 558x372 Kieszonki z kurczaka po śródziemnomorsku

  • filet z piersi kurczaka
  • ser feta
  • suszone pomidory
  • świeża bazylia
  • świeża natka pietruszki
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • ziemniaki w tymianku, surówka z młodej kapusty

Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę. Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami. Oprusz mięso solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem (u mnie z papieru do pieczenia) do miękkości mięsa, ok. 15-20 min. Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami.