Kieszonki z kurczaka po śródziemnomorsku

Bardzo prosty sposób na aromatycznego kurczaka. Filet wypełniony suszonymi pomidorami, serem feta i świeżymi ziołami – bazylią  oraz pietruszką. Z bardzo delikatną, ale wyczuwalną orzeźwiającą cytrusową nutą. Ja podawałam te drobiowe kieszkonki z pieczonymi młodymi ziemniakami oraz ryżem w pietruszkowym pesto. Niemniej w innym akompaniamencie (pieczywo, makaron, kasza kuskus?) również będą wyśmienite.

Inny, fajny pomysł na kurczaka znajdziecie we wpisie: Ziołowe roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej.

  • filet z piersi kurczaka
  • ser feta
  • suszone pomidory
  • świeża bazylia
  • świeża natka pietruszki
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • ziemniaki w tymianku, surówka z młodej kapusty

Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę. Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami. Oprusz mięso solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem (u mnie z papieru do pieczenia) do miękkości mięsa, ok. 15-20 min. Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami.

 

9 komentarzy

  1. Wygląda cudnie! I na pewno tak też smakuje! Zastanawiam się, czy można przyrządzić go w piekarniku? A jeśli tak, to czy wtedy najpierw podsmażyć? Bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym spróbować swoich sił w przygotowaniu tego specjału 🙂

    • Oczywiście, że można przyrządzić w piekarniku. Ja tego nie zrobiłam bo piekłam w nim wtedy ziemniaczki i łososia. Kurczaka warto najpierw podsmażyć. Wtedy soki zostaną zatrzymane i mięso będzie delikatniejsze. Bez podsmażania będzie jednak bardziej dietetycznie. Przy tej opcji sugeruję użycie rękawa kuchennego. W innym wypadku kieszonki mogą wyjść suche.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*