Chleb graham na zakwasie

Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków. Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Serwowałam go m.in. z moimi ulubionymi (w tym sezonie) zupami – kremem z kapusty i kremem z kalarepy. A także zrobiłam z niego grzanki z kurczakiem i fetą.

  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki graham
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 szklanki wody

Wymieszaj zakwas z wodą i mąką żytnią. Ostaw w ciepłe miejsce na ok. 12h. Odłóż ok. 3 łyżki (na kolejny chleb) i wstaw do lodówki.

Powstały zaczyn połącz z mąkami, solą, cukrem i wodą. Dobrze wyrób ciasto (ok. 10-15 min). Umieść w foremce – idealnie 20 cm keksówce. Odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na 3-4 godziny. Nie należy ciasta zostawiać na zbyt długo bo opadnie. Chyba, że użyjesz mało aktywnego zakwasu – wtedy cierpliwie czekaj aż „ruszy”. W trakcie wyrastania, warto ciasto co jakiś czas zwilżyć wodą, by nie wyschło i nie utworzyło twardej skorupy podczas pieczenia. Piecz chleb ok. 15 min w 220 stopniach, a następnie jeszcze 40-50 min w 180-200 st. C.

4 komentarzy

    • Chleb Graham nie powinien zawierać ani grama żytniej mąki – na tym polega istota tego chleba. Niestety nawet piekarnie łamią tę zasadę.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*