Chłodnik litewski z botwinką

Miałam już kilka podejść do chłodnika, ale zawsze coś mi w nim nie pasowało. Próbowałam wersje z ogórkami kiszonymi, małosolnymi, z botwinką, bez botwinki. Niestety, nigdy nie byłam do końca zadowolona z efektu. Aż do dzisiaj. Ten chłodniczek wyszedł super. Aromatyczny, kremowy, lekko słodkawy, lekko kwaskowy. Idelany!

  • 2 małe buraczki
  • garść posiekanej botwinki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 mały kefir
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebulki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka barszczu instant
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie jajko na twardo

Umyj i posiekaj botwinkę. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce. Zalej niewielką ilością wody i duś do miękkości i wyparowania wody (ok. 10 min). Po lekkim przestygnięciu dodaj posiekaną cebulkę, startego na grubych oczkach ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, kefir, śmietanę, sok z cytryny i zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i barszczem instant (jego dodatek robi sporą różnicę). Wstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz podawać z jajkiem.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>