Ryż z łososiem w pietruszkowym pesto

Moja pośpiesznie przyrządzona i pośpiesznie sfotografowana kolacja. Połączenie pietruszkowego a’la pesto i ryżu jest genialne. Na pewno będę do niego wracać.

  • 100 g ryżu parboiled
  • ok. 100 g upieczonego łososia
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • garść pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Zmiksuj w blenderze oliwę z pietruszką. Połącz z ugotowanym al dente ryżem. Dodaj podzielonego na niewielkie kawałki upieczonego łososia. Lekko podgrzej na patelni. Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Jeszcze chwilę podgrzewaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, i podawaj.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>