Pulla Korvapuusti

Tradycyjne fińskie bułeczki drożdżowe, które Emi „przywiozła” z Erasmusa. Formuje się je w charakterystyczny sposób, który zaprezentowano tutaj.

  • 1/2 l mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 200 g cukru*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • 200 g stopionego masła
  • 1 kg mąki
  • + cynamon, masło, cukier jako nadzienie

Ciasto robi się jak typowe drożdżowe, dodając masło na samym końcu. Pulle pieką się bardzo szybko – starczy im 8-10 min.

*W Emi przepisie 2 dl, czyli niepełna szklanka, co odpowiada 200 g. Ciasto z taką ilością cukru jest bardzo słodkie. Gdy jako nadzienie użyłam orzechów w karmelu bułeczki okazały się za słodkie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*