Fajny, warstwowo zwijany japoński omlet, z dashi i sosem sojowym. Często pakowany do bento lub dodawany do sushi. Przyrządzałam go najpierw z Emilią S., a potem z Arturem. Wyszedł wyśmienicie za każdym razem!
Nasze tamagoyaki w wydaniu drugim spałaszowaliśmy z podsmażonymi paluszkami surimi, cebulą, papryką, kukurydzą, natką pietruszki i przyprawą do dań Kuchni Azjatyckiej Wok Kotanyi. Genialna kompozycja! Piliśmy do tego tajwańską herbatkę/owsiankę z czarnego sezamu, którą otrzymałam od Emilii.
- 3 jajka
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki dashi
- kropla jasnego sosu sojowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
Roztrzep jajka z wodą, bulionem dashi, sosem sojowym i szczyptą soli. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni (najlepiej specjalnej do tamagoyaki o prostokątnym kształcie, ale okrągła też będzie ok) o nieprzywierającej powierzchni. Wylej na patelnię ok. 1/3 masy jajecznej i zmniejsz ogień. Gdy masa się zetnie, zwiń omlet w rulonik i pozostaw na brzegu patelni. Dodaj nieco ponad połowę pozostałej masy jajecznej. Gdy się zetnie, przetocz po niej rulonik omleta. Podobnie zrób z ostatnią częścią masy. Upewnij się, że poszczególne warstwy dobrze do siebie przylegają, zaciskając rulonik ręcznikiem papierowym. Pokrój tamagoyaki na kawałki i podawaj.
Obrazkowa instrukcja znajduje się tu.
A tu kilka zdjęć z kucharzenia ze Smoką 😉
[…] kilka moich ulubionych przepisów z użyciem surimi: quesadilla z cebulką, surimi i mozzarellą, tamagoyaki, sałatka ziemniaczana z […]
[…] Moją wersję możecie zobaczyć we wpisie o tamagoyaki. Znajdziecie tam też link do obrazkowej instrukcji zwijania tego japońskiego […]
[…] omlety jako samodzielne przekąski. Moją wersję punktu ostatniego znajdziecie we wpisie pt. tamagoyaki. A więcej o rodzajach sushi przeczytacie w moim wpisie o […]