Tamagoyaki

Fajny, warstwowo zwijany japoński omlet, z dashi i sosem sojowym. Często pakowany do bento lub dodawany do sushi. Przyrządzałam go najpierw z Emilią S., a potem z Arturem. Wyszedł wyśmienicie za każdym razem!

Nasze tamagoyaki w wydaniu drugim spałaszowaliśmy z podsmażonymi paluszkami surimi, cebulą, papryką, kukurydzą, natką pietruszki i  przyprawą do dań Kuchni Azjatyckiej Wok Kotanyi. Genialna kompozycja! Piliśmy do tego tajwańską herbatkę/owsiankę z czarnego sezamu, którą otrzymałam od Emilii.

  • 3 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki dashi
  • kropla jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Roztrzep jajka z wodą, bulionem dashi, sosem sojowym i szczyptą soli. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni (najlepiej specjalnej do tamagoyaki o prostokątnym kształcie, ale okrągła też będzie ok) o nieprzywierającej powierzchni. Wylej na patelnię ok. 1/3 masy jajecznej i zmniejsz ogień. Gdy masa się zetnie, zwiń omlet w rulonik i pozostaw na brzegu patelni. Dodaj nieco ponad połowę pozostałej masy jajecznej. Gdy się zetnie, przetocz po niej rulonik omleta. Podobnie zrób z ostatnią częścią masy. Upewnij się, że poszczególne warstwy dobrze do siebie przylegają, zaciskając rulonik ręcznikiem papierowym. Pokrój tamagoyaki na kawałki i podawaj.

Obrazkowa instrukcja znajduje się tu.

A tu kilka zdjęć z kucharzenia ze Smoką 😉

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*