Zaimprowizowane przekąski przyrządzone z Alusiem i Kubą. Z tego co akurat znalazło się w mojej lodówce, czyli kieszonkami z kurczaka po śródziemnomorsku, pieczonym łososiem, serem feta, suszonymi pomidorami, pomidorkami cherry, kukurydzą (która została mi po japońskiej patelni z sake i mizuną) oraz pietruszkowym pesto (tym samym, który wykorzystałam do ryżu w pietruszkowym pesto). W różnych kombinacjach. Bazę stanowiły tartaletki z ciasta kruchego oraz domowej produkcji chleb graham, na który przepis pojawi się wkrótce.
- tartaletki z ciasta kruchego, takiego jak do tarty ze szparagami
- chleb graham
- kawałki upieczonego kurczaka
- kawałki upieczonego łososia
- pomidorki cherry
- pomidory suszone
- kukurydza z puszki
- ser feta
- pesto pietruszkowe
- świeża bazylia
Tartaletki: Na upieczone spody z kruchego ciasta nałóż kawałki kurczaka i pomidorów, kukurydzę, rozkruszoną fetę oraz świeżą, posiekaną bazylię. Dopraw do smaku polą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku, ok. 10 min.
Tosty: Kromki chleba graham posmaruj pest pietruszkowym. Nałóż kawałki łososia (lub kurczaka) i pomidorów, kukurydzę oraz rozkruszoną fetę.Dopraw do smaku polą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku, ok. 10 min.
A na deser podaliśmy upgrade’owaną tartę truskawkową.
- spód z idealnego ciasta kruchego
- truskawki
- banany
- nektarynki
- bita śmietana
Na upieczony spód do tarty wyłóż pokrojone na kawałki owoce. Przykryj bitą śmietaną i ciesz się smakiem
Ja się do Ciebie wpraszam na te smakołyki!
Zapraszam 🙂