Duet: grzanki-tartaletki z Alusiem i Kubą

Zaimprowizowane przekąski przyrządzone z Alusiem i Kubą. Z tego co akurat znalazło się w mojej lodówce, czyli kieszonkami z kurczaka po śródziemnomorsku, pieczonym łososiem, serem feta, suszonymi pomidorami, pomidorkami cherry, kukurydzą (która została mi po japońskiej patelni z sake i mizuną) oraz pietruszkowym pesto (tym samym, który wykorzystałam do ryżu w pietruszkowym pesto). W różnych kombinacjach. Bazę stanowiły tartaletki z ciasta kruchego oraz domowej produkcji chleb graham, na który przepis pojawi się wkrótce.

  • tartaletki z ciasta kruchego, takiego jak do tarty ze szparagami
  • chleb graham
  • kawałki upieczonego kurczaka
  • kawałki upieczonego łososia
  • pomidorki cherry
  • pomidory suszone
  • kukurydza z puszki
  • ser feta
  • pesto pietruszkowe
  • świeża bazylia

Tartaletki: Na upieczone spody z kruchego ciasta nałóż kawałki kurczaka i pomidorów, kukurydzę, rozkruszoną fetę oraz świeżą, posiekaną bazylię. Dopraw do smaku polą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku, ok. 10 min.

Tosty: Kromki chleba graham posmaruj pest pietruszkowym. Nałóż kawałki łososia (lub kurczaka) i  pomidorów, kukurydzę oraz rozkruszoną fetę.Dopraw do smaku polą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku, ok. 10 min.

A na deser podaliśmy upgrade’owaną tartę truskawkową.

Na upieczony spód do tarty wyłóż pokrojone na kawałki owoce. Przykryj bitą śmietaną i ciesz się smakiem :)

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>