Muffinki przygotowane z Martyną Nowak w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś, w ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Lekkie, miękkie, wilgotne… Planowałyśmy zwieńczyć je koroną z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, ale nie miałyśmy już na to ani czasu. Wszyscy byli głodni i chcieli jeść 😉
- 1.5 szklanki mąki + szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 1 jajko
- 2 starte na grubych oczkach marchewki
- 100 g orzechów włoskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych (można dać więcej)
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. W mniejszej misce połącz płynne składniki: maślankę, olej, olejek i jajko. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni (krok opcjonalny). Wlej mokre składniki do suchych. Lekko wymieszaj. Dodaj marchewkę i orzechy. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Rezultatem zbyt długiego mieszania będą twarde i mało puszyste muffiny ze względu na formujący się podczas tego procesu gluten. Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek – silikonowych, blaszanych lub papierowych papilotek. Piecz w 180°C, ok. 20 min.
Moja dzisiejsza waricacja na temat muffinow, ktore naleza do jednej z Twoich specjalnosci… jablko, migdaly, czekolada (gruba kostka) i kardamon. Zamiast maslanki dodalam jogurt naturalny, a zamiast olejku lyzke toffi. Czyli wszystkie resztki pozostale po naszych ostatnich kulinarnych wyczynach. PYCHA!
Mmm, brzmi pysznie 🙂 Poproszę jednego!
Rzeczywiście pycha! Dostałam i sama próbowałam!