Muffinki ze snickersami

Dodobnie jak muffinki marchewkowe, te muffinki ze snickersami przygotowane zostały w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przepis jest mój, ale w życie wcieliły go Paulina i Ela. Znikały błyskawicznie, co jest chyba ich najlepszą rekomendacją.

  • 2 szkl. mąki + szczypta soli
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 szklanki cukru Muscovado
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 batoniki typu „Snickers”

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W mniejszej misce połącz płynne składniki: maślankę, olej, olejek i jajko. Batoniki pokrój na niewielkie kawałki. Wlej mokre składniki do suchych. Lekko wymieszaj. Dodaj snickersy. Mieszaj jedynie do połączenia składników. Rezultatem zbyt długiego mieszania będą twarde i mało puszyste muffiny ze względu na formujący się podczas tego procesu gluten. Od razu przenieś ciasto do muffinkowych foremek – silikonowych, blaszanych lub papierowych papilotek. Piecz w 180°C, ok. 20 min.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*