Sałatka z łososiem wędzonym dla „Obywatelek”

Kolejne małe dzieło stworzone w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przyznam, że nie jestem wielką fanką łososia wędzonego, ale w tym sałatkowym połączeniu bardzo przypadł mi do gustu. W audycji wystąpiłam razem z Pauliną, która obok mnie robiła bardzo podobna sałatkę – z serem pleśniowym.

  • sałata lodowa
  • ogórek
  • kukurydza
  • łosoś wędzony
  • koperek
  • pestki dyni
  • 2 łyżki octu winnego o smaku cytrynowym
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotuj cytrynowy vinaigrette. Wymieszaj ocet z musztardą, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.

Pokrój sałatę i wyłóż na talerz. Przykryj plasterkami ogórka. Dodaj kawałki wędzonego łososia oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Posyp świeżym posiekanym koperkiem oraz podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Polej sosem vinaigrette i podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*