Sałatka z serem pleśniowym dla „Obywatelek”

Sałatka przyrządzona przez Paulinę podczas nagrania do audycji powstałej w ramach projektu „Liderki gotują”. Ja zrobiłam sos i podobną sałatkę – z łososiem wędzonym. Obie były przepyszne.

  • sałata lodowa
  • ogórek
  • kukurydza
  • ser z niebieską lub zieloną pleśnią
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki octu winnego (o smaku cytrynowym)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotuj cytrynowy vinaigrette. Wymieszaj ocet z musztardą, ziołami, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.

Pokrój sałatę i wyłóż na talerz. Przykryj plasterkami ogórka. Dodaj kawałki sera pleśniowego oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Polej sosem vinaigrette, posyp podprażonym na suchej patelni orzechami włoskimi i podawaj.

 

2 komentarzy

  1. Pyszna! Sama zrobiłam wczoraj podobną. Połączenie orzechów i sera pleśniowego jest jednym z moich ulubionych 😉

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*