Czekoladowa sakwa z musem waniliowym i owocami

Bardzo ciekawy sposób na podanie musu, zaprezentowany przez szefa kuchni Piano Bar, podczas „Prasówki”. Niestety, musu waniliowego, którym wypełnione były sakwy nie robiliśmy sami. Podobnie jak musu z mango, z którym czekoladowe kieszkonki zostały podane. Ten ostatni zachwycił wszystkich. Otrzymaliśmy na niego przepis, więc muszę go koniecznie szybko wypróbować.

Zdjęcia, kolejny raz dzięki uprzejmości Łukasza Walaszczyka z Warsztatu Kadru.

  • tabliczka czekolady
  • owoce: maliny, truskawki, borówki, jagody
  • śmietanka kremówka
  • białko jaja
  • laska wanilii
  • cukier

Ubij śmietankę, dodaj wydrążony miąższ wanilii. Ubij białko i dodaj do śmietany. Dosłodź do smaku.

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzla rozsmaruj na folii spożywczej w kształcie kwadratu. Pozostaw ok. 1.5 cm marginesy. Na środeku, na skos, ułóż mus waniliowy i owoce. Złącz dwa przeciwległe boki czekoladowego kwadrata, a następnie dociśnij jego boki z obu stron, tak by powstała sakwa. Wstaw do lodówki do steżenia. Podawaj udekorowane liściami swieżej mięty, płatkami róży, owocami i kleksem musu mango.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*