Ciasto biszkoptowe z jagodami

Ciasto z przepisu p. Agnieszki Wujek, która serwowała takie podczas nagrania dla „Obywatelek”. Tzn. prawie takie bo moje wyszło nieco inne, bardziej biszkoptowe. Zapewne dlatego, że ubiłam najpierw jajka z cukrem, a potem wmieszałam pozostałe składniki. Receptura, którą dostałam wskazywała natomiast na połączenie wszystkiego od razu, mikserem na niskich obrotach. Niemniej moje ciasto również było dobre i szybko zniknęło.  Bardzo fajnie smakowało z kleksem twarożku waniliowego.

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to mój dodatek)
  • 300 g jagód

Kruszonka

  • 75 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę i ekstrakt, a następnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przełóż do niewielkiej formy. Na wierzch wyłóż jagody oraz kruszonkę. Piecz ok. 30 min w 175 st. C.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*