Surówka z SKK

Surówka stworzona wraz z Eweliną Siemion do Student Kontra Kuchnia, z jej przepisu. Bardzo smaczna, kwaskowa ze względu na dość sporą ilość octu. Nasza kapusta była dość mała i przygotowana ilość zalewy okazała się za duża. Myślę, że starczyłaby połowa porcji.

Baza warzywna

  • duża główka kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 2 papryki (u nas zielona i żółta)
  • opcjonalnie cebula (u nas brak)
  • sól

Wymieszaj kapustę z marchewką i solą. Ugnieć i odstaw na ok. 2h. Odlej wypuszczony sok.

Zalewa

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki selera
  • 2 łyżki musztardy

Zagotuj wymienione składniki. Powstałą zalewę połącz z warzywami. Podawaj po wystudzeniu.

Update: Zrobiłam surówkę jeszcze raz, z małej kapusty. Zmiejszyłam ilość zalewy. Użyłam 1/3 filiżanki cukru, 1/4 filiżanki oleju, 1/4 filiżanki octu, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki musztardy i seler. Surówka okazała się zdecydowanie za słodka. Dość skutecznie uratowałam ją dodatkiem cebuli i octu.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>