Obóz Kuchni Artystycznej

Spotkał mnie w tym roku niewątpliwy zaszczyt poprowadzenia Obozu Kuchni Artystycznej. Odbył się on w ramach „Interkampu”, czyli twórczych kolonii organizowanych przez Biuro Turystyki Aktywnej „Kompas” w Pięknej Górze na Mazurach. Tego rodzaju obóz realizowany był po raz pierwszy i miałam pełną swobodę w tworzeniu jego programu.

W mojej małej letniej „akademii” uczestniczyła piątka wspaniałych młodych adeptek sztuki kulinarnej: Marta, Dominika, Gosia i dwie Michaliny. Wspólnie przygotowałyśmy wiele dań i deserów kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, śródziemnomorskiej, azjatyckiej i przede wszystkim kuchni fusion. Tej było chyba najwięcej bo kreatywności nam nie brakowało. Ale nie tylko piekłyśmy i gotowałyśmy. Dużo czasu spędziłyśmy na aranżowaniu potraw, dekoracji, fotografii kulinarnej. Nie zabrakło też zajęć z savoir-vivre przy stole, dietetyki i racjonalnego planowania posiłków, technik kulinarnych czy kuchni molekularnej. Poza tym hodowałyśmy kiełki, poznawałyśmy świeże zioła, malowałyśmy na szkle. Udałyśmy się też na spotkanie z szefową kuchni jednej z giżyckich restauracji. Ponadto każda z Dziewczyn wystąpiła we własnym programie kulinarnym. A na koniec wszystkie stworzyły cudowny bankiet dla całego obozu. Jestem z nich ogromnie dumna. Świetnie mi się z nimi pracowało. Zrobiłyśmy naprawdę wiele, genialnie się przy tym bawiąc.

Oto lista naszych kulinarnych arcydzieł:

Desery z galaretką i owocami, z pysznym musem morelowym

Quesadillas, z szynką, serami oraz pestkami dyni i słonecznika

Burritos z cieciorką

Placki chapati, w wersji słodkiej i wytrawnej (z sałatką szopską, serem, czekoladą, migdałami, etc…)

Panna cotta z musem porzeczkowo-porówkowym

Muffinki kokosowe i z białą czekoladą

Sałatka z brokułami i fetą + nagranie kulinarne

Kruche trójkąty kokosowo-owsiane, z kremem waniliowym i musem z malin

Jajecznica z miętą

Interkampowe sałatki

Razowe spaghetti z selerem naciowym i suszonymi pomidorami, w kremowym sosie czosnkowym

Scones z otrębami

Kokosowe ciasto owsiane z białą czekoladą

Placki z kukurydzy z serem feta i kiełkami lucerny

Omlet biszkoptowy z kiwi, galaretką agrestową i bitą śmietaną

Interkampowe owsianki

Tosty francuskie z sezamem, serem żółtym i suszonymi pomidorami

Półkruche tartaletki, w wersji słodkiej i wytrawnej

Owoce pod rodzynkowo-fistaszkową granolą

Słupki z warzyw i nuggetsy z dipami

Sernik na zimno z mascarpone

Robiłyśmy też sushi oraz onigiri, razem z Obozem Mangi.

Naszą kulinarną przygodę zaczęliśmy oczywiście od prac koncepcyjnych.

Potem przyszła pora na gotowanie.

I degustowanie.

Wszystko musiało zostać artystycznie udekorowane.

Były też kulinarne nagrania.

I spotkanie z szefową kuchni.

Malowanie na szkle.

Składanie serwetek.

Przygotowywanie sushi.

A na Pokaz Finałowy przygotowałyśmy baaardzo smakowity bankiet.

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>