„Artystyczne” chapati

W ramach zajęć z kuchni śródziemnomorskiej na Obozie Kuchni Artystycznej zaczęliśmy od przygotowania sałatki szopskiej. Jako dodatek, zmiast dość czasochłonnej pity, postanowiliśmy zrobić placki chapati. Powstało bardzo dużo wspaniałych wersji. Również słodkich. Wszystkie były suuuper!

  • mąka pszenna
  • gorąca woda
  • sól

Połącz mąkę z solą i bardzo gorącą wodą (ważne!). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Opcjonalne dodatki:

  • otręby pszenne
  • suszone pomidory
  • cebula granulowana, chilli
  • cukier, cynamon, siekane migdały
  • zioła do tostów „Przyprawa kibica” Kamis

Nadzienia:

  • sałatka szopska (pomidory, ogórki, cebula, kukurydza, ser bałkański, czarny pieprz)
  • ser zółty
  • czekolada
  • siekane migdały
  • owoce: nektaryny, banany, czarne porzeczki, arbuz

Wersja Michaliny N.

Chapati z cebulą granulowaną i chilli, zapieczone z żółtym serem i przyprawą do tostów, podane z sałatką szopską

Chapati z cukrem, cynamonem i siekanymi migdałami, podane z owocami

Wersja Dominiki

Chapati z papryką i otrębami, zapieczone z żółtym serem i przyprawą do tostów

Wersja Michaliny G.

Chapati z cukrem i cynamonem, podane z cukrem pudrem, bananami,

Radość tworzenia była zbyt wielka by szybko ją zakończyć. Dlatego powstało jeszcze trochę czekoladowo-owocowych koreczków. Niektóre zostały doprawione chilli, inne cynamonem. Jeszcze inne ozdobione migdałami lub wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy

  1. I am really amazed… I guess soon we will stop calling it „OUR” or „Asian” traditional chapati because with all these variations, this is becoming a worldwide chapati now :)))

  2. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 19/06/2013Pasta jajeczna z łososiem i koperkiemw kategorii:Kanapki i tostyPasty, dipy, sosykuchnia:Polskaetykiety:łosośDrukujOgródkowego koperku u mojej Mamy urodzaj, więc stanęłam przed zadaniem jego wykorzystania. Jednym z owoców tego zadania jest właśnie owa pasta. Przepyszna ze świeżą surówką z młodej kapusty lub ogórkiem. Idealna do kanapek, grzanek czy placuszków chapati. […]

  3. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 18/07/2013Podpłomyki z masłem bazyliowym i czosnkiemw kategorii:Dania wegetariańskieNaleśniki i plackiDrukujNa wczorajszej lekcji lepienia pierogów wspominałam moim uczniom o tym, że z resztek ciasta pierogowego można zrobić placuszki zawane podpłomykami lub chapati (indyjski odpowiednich polskich podpłomyków). Lekcja absolutnie nie poszła w las bo dziś kilka osób samo zaproponowało, że chętnie przygotuje te placuszki i poda z masłem bazyliowo-czosnkowym. Pomysł oczywiście świetny, który w innej odsłonie realizowałam też rok temu (patrz wpis: artystyczne chapati). […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>