Panna Cotta z galaretką porzeczkową

Klasyczny włoski deser (panna cotta = gotowana śmietanka) z prawdziwą wanilią i musem z czarnej porzeczki oraz borówek amerykańskich. Stworzony na Obozie Kuchni Artystycznej przeze mnie i pięć zdolnych młodych mistrzyń sztuki kulinarnej. A następnie sfotografowany przez uczestników obozu foto. Panna cotta idealna. Aksamitnie kremowa i słodka, ale nie za słodka. Kwaskowe leśne owoce komponowały się z nią doskonale.

Poniżej przedstawiam aranżację Michaliny Niewińskiej, utrwaloną na zdjęciu autorstwa Philipp’a Skiberowskiego.

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 100 ml wody
  • 1 żelatyna-fix Dr. Oetker’a
  • galaretka o smaku czarnej porzeczki*
  • czarne porzeczki i borówki amerykańskie
  • maliny do dekoracji

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wymieszaj ze śmietanką, mlekiem oraz cukrem i podgrzej w rondlu. Doprowadź do zagotowania i szybko zdejmij z ognia. Po lekkim przestudzeniu, stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj do namoczonej żelatyny. Gładką masę przelej do niewielkich filiżanek i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki. Gdy deser stężeje, wylej na niego galaretkę, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Jeszcze raz umieść w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem wstaw filiżanki na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą. Następnie wysuń deser na talerz i udekoruj musem ze zmiksowanych owoców.

* zamieniłabym ją na mus z owoców usztywniony galaretką lub żelatyną

10 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*