Kruche trójkąty kokosowo-owsiane

Błyskawicznie przygotowane ciasteczka jako poczęstunek dla kierownictwa „Kompasu” na Obozie Kuchni Artystycznej. Improwizowane, ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Powstały dosłownie w kilkanaście minut, po bloku kręcenia programów kulinarnych. „Moje dziewczyny” kolejny raz spisały się na medal 🙂

Za inspirację posłużył nam mój przepis na ciastaczka ANZAC i truskawki pod kokosową kruszonką.

Poniżej aranżacja Marty

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki + szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady

W dość dużym garnku roztop masło. Osobno wymieszaj wszystkie suche składniki: cukier, mąkę, sól, płatki owsiane, wiórki kokosowe i sodę. Połącz z roztopionym masłem. Wbij jajko, dodaj pokrojoną na małe kosteczki czekoladę. Wyłóż do okrągłej tortownicy i piecz ok. 20 min w 180 st. C.

Po wystudzeniu podziel na trójkąty i udekoruj. Np. kremem z serka mascarpone i twarożku waniliowego, musem z malin, Nutellą, świeżymi owocami jagodowymi, liściami mięty, skórką z limonki, itp.

Aranżacja Michaliny N.

Aranżacja Dominiki

Aranżacja Michaliny G.

Aranżacja Gosi

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*