Scones z otrębami

Klasyczne angielskie bułeczki, serwowane do popołudniowej herbatki z masłem i dżemem truskawkowym. Nasze (moje i uczestniczek Obozu Kuchni Artystycznej) przygotowane były na śniadanie i zawierały otręby. Tak żeby było trochę zdrowiej.

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mleka

Połącz mąkę z solą, otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Wbij jajko i dodaj większą część mleka. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 6-8 części i uformuj okrągłe bułeczki. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj ciepłe. Będą świetnie z szynką, serami (super pasuje gorgonzola, jak w tych scones z gorgonzolą), a także na słodko – w wersji najbardziej typowej z masłem i konfiturą.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*