Kokosowe ciasto owsiane z białą czekoladą

Ciasto, które stanowiło upominek dla pani Beaty Marzec, szefowej kuchni giżyckiej restauracji przy hotelu Masovia, w której gościłam wraz z uczestniczkami Obozu Kuchni Artystycznej. Pani Beata opowiedziała nam o funkcjonowaniu restauracji, zasadach układania menu, modzie na kuchnię molekularną i wiele innych ciekawostek.

Przepis jaki wykorzystałyśmy do naszych batoników był praktycznie kopią tego na trójkąty z płatkami owsianymi i kokosem, który stworzyłyśmy kilka dni temu. Dzisiaj jednak ciasteczka wyszły nieco inaczej, były bardziej zwarte. Być może dlatego, że cukier dodałyśmy do stopionego masła, a nie na samym końcu. Mnie ta wersja smakowała chyba bardziej, dziewczynom natomiast zdecydowanie mniej.

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki + szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 150 g białej czekolady

W dość dużym garnku roztop masło. Dodaj cukier, a następnie suche składniki i jajko oraz pokrojoną na małe kosteczki czekoladę. Wyłóż do okrągłej tortownicy i piecz ok. 20 min w 180 st. C.

5 komentarzy

  1. To ciasto jest przewspaniałe! Jestem zachwycona 🙂 Niezwykle szybkie i smaczne!
    Cukier wspaniale skarmelizował się wokół wiórek kokosowych. Mniam!
    Wielkie dzięki za podzielenie się przepisem!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*