Omlet z kiwi, galaretką agrestową i bitą śmietaną

Klasyczny słodki omlet biszkoptowy, w biało-zielonej kolorystyce. Z plasterkami kiwi, pokrojoną agrestową galaretką i bitą śmietaną. Przyrządzony przez uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej, jako kolacja dla koleżanki świętującej urodziny.

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • kiwi
  • galaretka agrestowa
  • bita śmietana (może być w spray’u lub Śnieżka)

Kilka godzin przed zrobieniem omleta przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstaw do stężenia.

Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier,  żółtka, mąkę i szczyptę soli. Opcjonalnie również odrobinę proszku do pieczenia. Smaż na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Podawaj z plasterkami kiwi, kawałkami galaretki oraz bitą śmietaną.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*