Interkampowe owsianki

Na dobry początek dnia przygotowań do pokazu finałowego zaserwowałyśmy sobie (ja i uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej) pyszną owsiankę. Moja była z porzeczkami. Ich kwaskowy smak wprost idelnie pasował do lekko słodkiego mleka. Uważam tę owsiankę za najlepszą z serii „z owocami”. Dziewczyny do swoich owsianek dodały jeszcze czekoladę, a Michalina banany w karmelu.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 l mleka
  • 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych*
  • 2 łyżki cukru**

Wlej mleko do garnka, dodaj płatki owsiane, szczyptę soli i cukier. Zagotuj. Mieszając gotuj kilka minut, do czasu aż płatki będą miekkie a wsianka gęsta. Wyłóż do salaterek i podawaj z dowolnymi dodatkami.

* nasze błyskawiczne płatki niewiele różniły się od górskich, więc rozdrobniłyśmy je blenderem

** tylko jeśli Twoje dodatki nie są zbyt słodkie

Owsianka Michaliny G. – z białą i mleczną czekoladą, porzeczkami oraz orzeszkami ziemnymi

Owsianka Dominiki – z białą czekoladą, rodzynkami i czarnymi porzeczkami

Owsianka Michaliny N. – z bananami w karmelu i fistaszkami (duża ilość bananów w stosunku do owsianki zaowocowała przesłodzeniem konsumenta tego mlecznego dania ;)

Owsianka Gosi – z ciemną czekoladą i czerwonymi porzeczkami

Owsianka Marty – z  ciemną czekoladą, rodzynkami i czerwonymi porzeczkami

3 komentarzy

  1. Co za cudowne owsianki… Przypuszczam, że poziom cukru nieźle po nich skacze. Ale można, zwłaszcza na śniadanie :) Mam ochotę na taką z bananami w karmelu.

    • Sama owsianka wcale nie była zbyt słodka. Szczególnie z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Tylko w wersji z białą czekoladą i tej z bananami poziom cukru sporo wzrósł.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>