Tosty francuskie z sezamem

Tosty francuskie przygotowane na śniadanie dla Marty, uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej, która obchodziła w poniedziałek urodziny. Nie mogłam się powstrzymać by ich odrobinę nie urozmaicić, stąd dodatek sezamu. Efekt, w mojej opinii, był rewelacyjny. Dodatek pysznych suszonych pomidorów dopełnił dzieła. Na talerzu jubilatki pojawiły się też słodkie tosty – z kremem czekoladowym i migdałami.

  • pieczywo
  • jajko
  • mleko
  • sezam
  • ser żółty
  • suszone pomidory

W mieszaninie roztrzepanego jajka z odrobiną mleka obtocz kromki chleba. Posyp sezamem i usmaż z jednej strony na złoty kolor. Przewróć, umieść na wierzchu tosta plasterek sera i suszone pomidory oraz drugi plasterek sera. Przykryj patelnię i smaż drugą stronę tosta, jednocześnie roztapiając ser. Podawaj np. ze świeżą sałatką z pomidorów.

Marta i koleżanki, które przygotowały jej urodzinowe śniadanie.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*