Pankejki kukurydziane (cornmeal pancakes)

Bardzo delikatne i puszyste o ładnym żółtym kolorze. Świetne zarówno na słodko, np. z syropem klonowym lub ricottą, jak i na wytrawnie. Podobne znalazłam na Moich ekspresjach kulinarnych. Tam serwowane były „po angielsku”, w towarzystwie jajka, bekonu i kiełbasek. Ja i rodzice wybraliśmy farsz meksykański oraz a’la gulaszowy.

  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • cukier lub słodzik w wersji słodkiej

Farsz 1: mięso wieprzowe, warzywa na patelnię, sos pieczeniowy ciemny

Farsz 2: mięso mielone, papryka, marchewka, kukurydza, fasola czerwona

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>