Granola ze składników, których pani kierownik kompasowego Interkampu dostarczyła nam w duuużej ilości i które wymagały zagospodarowania. Podołałyśmy wyzwaniu i zaimprowizowałyśmy pyszną, zdrową owocową przekąskę, która w dodatku pięknie prezentowała się na talerzach.
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru Demerara
- płatki kukurydziane
- płatki owsiane błyskawiczne
- rodzynki
- fistaszki
- owoce: banany, morele, kiwi
Roztop masło, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Połącz z rozkruszonymi płatkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami, w dowolnych proporcjach, tak by powstała gęsta masa. Przełóż ją do jakiegokolwiek naczynia i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie obierz i pokrój owoce, wyłóż na nie granolę i podawaj.
[…] Owoce pod rodzynkowo-fistaszkową granolą […]