Słupki z warzyw i nuggetsy z dipami

Kolejna propozycja Obozu Kuchni Artystycznej zaprezentowana podczas pokazu finałowego. Lekko słodka marchewka idealnie pasowała do wyrazistych dipów – czosnkowego i z sera pleśniowego. Ten ostatni zrobił szczególną furorę, głównie wśród kadry. Mnie również bardzo smakował. Dipy świetnie komponowały się również z pieczonym kurczakiem.

  • dip serowy: ser z niebieską pleśnią, jogurt naturalny, odrobina majonezu, sól, pieprz, cukier
  • dip czosnkowy (taki jak do sałatki z brokułami i fetą): jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, cukier
  • papryka, marchewka, ogórek
  • filet z kurczaka
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano
  • płatki kukurydziane
  • sezam
  • kiełki lucerny i soi do dekoracji

Przygotuj dipy przez wymieszanie wymienionych składników i doprawienie do smaku.

Warzywa pokrój w słupki i ładnie wyłóż na talarze, dekorując kiełkami soi i lucerny. Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki. Otocz w przyprawach i jajku, a następnie panierce z płatków kukurydzianych lub sezamu. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 min. Podawaj z dipami.

Obok słupków z warzyw i nuggetsów na naszym „pokazowym” stole pojawiły się owoce pod granolą rodzynkowo-fistaszkową i przepiękny kremowy sernik z mascarpone.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*