Wątróbka z marchewką i ogórkiem konserwowym w przyprawie gyros

Pyszna, delikatna wątróbka w przyprawie gyros, z doskonale komponującymi się warzywami.

Wątróbka z marchewką i ogórkiem konserwowym w przyprawie gyros

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • mleko do namoczenia wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 5 mniejszych korniszonków
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 1-3 godziny.

Obierz cebulę i pokrój w półtalarki lub piórka. Marchew pokrój w słupki długości mniej więcej cebulowych piórek. Ogórki również pokrój w słupki. Wątróbkę przelej wodą, oczyść i pokrój na małe kawałeczki.

Jogurt wymieszaj z przyprawą do gyrosa i tak przyrządzonym sosem zalej wątróbkę. W międzyczasie podduś przygotowane wcześniej warzywa.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek lub wody i wyłóż warzywa. Przyprósz je solą i na bardzo małym ogniu podsmaż (pod przykryciem). Po ok. 5 minutach podnieś pokrywkę. Warzywa powinny być już miękkie. Wymieszaj je dokładnie i jeśli smażysz na oliwie, to posmaż jeszcze chwilę do zezłocenia, jeśli dusisz na wodzie, to od razu przejdź do kolejnego etapu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś warzywa ok. 10-15 min. podlewając wodą, by się nie przypaliły. Dodaj wątróbkę. Duś, aż będzie miękka.

Podawaj z ryżem (danie świetnie nadaje się wtedy do konsumpcji chińskimi pałeczkami), pieczywem, pieczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub w tortilli. Twie ostatnie tworzą naprawdę świetną kompozycję z wątróbką. Podobnie jak surówka z kapusty z przepisu Eweliny Siemion lub mamina kapusta w pomidorach.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*