Pyszna, delikatna wątróbka w przyprawie gyros, z doskonale komponującymi się warzywami.
- 400 g wątróbki drobiowej
- mleko do namoczenia wątróbki
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 5 mniejszych korniszonków
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 1-3 godziny.
Obierz cebulę i pokrój w półtalarki lub piórka. Marchew pokrój w słupki długości mniej więcej cebulowych piórek. Ogórki również pokrój w słupki. Wątróbkę przelej wodą, oczyść i pokrój na małe kawałeczki.
Jogurt wymieszaj z przyprawą do gyrosa i tak przyrządzonym sosem zalej wątróbkę. W międzyczasie podduś przygotowane wcześniej warzywa.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek lub wody i wyłóż warzywa. Przyprósz je solą i na bardzo małym ogniu podsmaż (pod przykryciem). Po ok. 5 minutach podnieś pokrywkę. Warzywa powinny być już miękkie. Wymieszaj je dokładnie i jeśli smażysz na oliwie, to posmaż jeszcze chwilę do zezłocenia, jeśli dusisz na wodzie, to od razu przejdź do kolejnego etapu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś warzywa ok. 10-15 min. podlewając wodą, by się nie przypaliły. Dodaj wątróbkę. Duś, aż będzie miękka.
Podawaj z ryżem (danie świetnie nadaje się wtedy do konsumpcji chińskimi pałeczkami), pieczywem, pieczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub w tortilli. Twie ostatnie tworzą naprawdę świetną kompozycję z wątróbką. Podobnie jak surówka z kapusty z przepisu Eweliny Siemion lub mamina kapusta w pomidorach.
[…] je dziś po raz pierwszy. Było smaczne, aczkolwiek przyrządzona niegdyś wątróbka z przyprawą gyros lub cajun odrobinę bardziej mi […]
Wątróbka? To chyba nie jest wegetariańskie danie 😉
Różnie o niej mówią. Wątróbka to gruczoł, niezawierający tkanki mięśniowej. Więc jak dla mnie można uznać ją za danie wegetariańskie.