Chłodnik, czyli idealne lekkie danie na upalne dni. Po chłodniku litewskim z botwinką, przyszła kolej na wersję ogórkową.
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 4 małe świeże ogórki
- 4 duże rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- opcjonalnie jajko ugotowane na twardo
Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odsącz z nadmiaru wody. Zetrzyj również rzodkiewkę i połącz warzywa z jogurtem. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, vegetą i ziołami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Do chłodnika dobrze pasują też grzanki crostini (takie jak dodałam do sałatki z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą).