Moja wersja popularnej mieszanki przypraw, charakterystycznje dla kuchni ludności Cajun – francuskojęzycznej grupy etnicznej zamieszkującej centralną Luizjanę.
- 4.5 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
Przepisy w których wykorzystałam powyższy blend:
Polędwiczka wieprzowa w stylu Cajun
Kociołek z polędwicą Cajun i nudlami
Wątróbka Cajun z papryką i korniszonami
Wersja druga blendu, ostrzejsza, bez soli:
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
Przepisy w których wykorzystałam powyższy blend: