Przyprawa Cajun – mój blend

Moja wersja popularnej mieszanki przypraw, charakterystycznje dla kuchni ludności Cajun – francuskojęzycznej grupy etnicznej zamieszkującej centralną Luizjanę.

  • 4.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Przepisy w których wykorzystałam powyższy blend:

Polędwiczka wieprzowa w stylu Cajun

Kociołek z polędwicą Cajun i nudlami

Wątróbka Cajun z papryką i korniszonami

Zapiekanki ziemniaczane

Przekąska z ciecierzycy

Lekkie leczo po amerykańsku

Wersja druga blendu, ostrzejsza, bez soli:

  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Przepisy w których wykorzystałam powyższy blend:

Łosoś Cajun

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*