Feta zapiekana z pomidorami

Bardzo prosta przekąska, wykonana za namową Alicji Krasochko. Banalna w przygotowaniu, ale pyszna. Feta i pomidory po prostu nie mogą źle smakować. Szczególnie z ziołami. Do mini-zapiekanek polecam użycie prawdziwej greckiej fety. Wtedy ser się stopi. Niemniej fetopodobny polski odpowiednik też się świetnie sprawdza. I idealnie komponuje z pierożkami tortellini, makaronem lub pieczywem.

  • ser feta
  • świeże pomidory
  • zioła prowansalskie (użyłam suszonych i świeżą bazylię)
  • oliwa z oliwek

Fetę pokrój w plastry. Pomidora natnij „na krzyż”, sparz i obierz ze skórki, a następnie również pokrój w plastry. Umieść w naczyniach do zapiekania, razem z serem. Skrop oliwą, posyp ziołami i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 10 min. Podawaj np. z pierożkami tortellini wymieszanymi z pesto lub przyprawą do makaronu.

Jeden komentarz

  1. Wydaje się (i jest banalnie) proste – ale nigdy bym na to nie wpadła. Świetna odmiana dla tradycyjnych przekąsek!!! Jak dla mnie pomysł na 5 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*