Graham z pestkami dyni

Upieczony trochę „od niechcenia”, by odmłodzić zakwas. Okazał się jedynm z moich najlepszych chlebów. Mocno razowy, ciężki i wilgotny. Dokładnie taki jak lubię.

Zaczyn:

  • ok. 4 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki graham 1850
  • 1 szklanka mąki tortowej 450
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 100 g pestek dyni
  • ok. 1 szklanka wody

Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. U mnie wyszło 24h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, pestki dyni oraz wodę, tak by powstało dość zwarte ciasto. Uformuj bochenek lub umieść w foremce keksowej. Odstaw do wyrośnięcia, na ok 1-2h. Piecz 10 min w temperaturze 220 stopni, a następnie jeszcze 45 min w 180 stopniach.

5 komentarzy

  1. […] Koralowe kuleczki w postaci perełek z małopolskiego miodu spadziowego, przygotowanego metodą żelifikacji. Podałam je na plasterku szlachetnego polskiego sera długodojrzewającego, o wyrazistym aromacie, owocowym posmaku i lekko pikantnym smaku pochodzącym z nuty ziołowego pieprzu. Kompozycję zwieńczył domowy graham na zakwasie żytnim z pestkami dyni. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>