Szarlotka i tartaletki z płatkami owsianymi

Drugi mój wypiek, który obok muffinków z masą krówkową, pojawił się na przyjęciu u Alusia. Nazwałam go szarlotką, choć przypominał bardziej ciasteczka owiane z jabłkowym musem. Niestety, ciacho mocno się kruszyło i trudno było je estetycznie podać. Fakt ten nie zraził jednak gości, którzy z zapałem przekładali kolejne porcje na plastikowe talerze. Obok „dużej” szarlotki powstała też jej mini wersja – w tartaletkach. Te z kolei stały się słodkim upominkiem dla Emi.

Spód

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki cukru Demerara
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie

  • jabłka prażone z cukrem (gotowe, ze słoika) lub domowy mus jabłkowy

Owsiana kruszonka

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki cukru Demerara

Ciasto: Rozdrobnij malakserem płatki owsiane. Połącz z mąką i cukrem. Dodaj roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i przełóż na do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy oraz (w moim przypadku) 2 foremek do tartaletek. Ciasto dobrze wgnieć, dociskając palcami. Piecz w 180 st. C ok. 15 min.

Kruszonka: W międzyczasie rozdrobnij 1 szklankę płatków owsianych, połącz z drugą nierozdrobnioną, dodaj cynamon, cukier oraz masło, tworząc kruszonkę.

Upieczone ciasto wypełnij jabłkami. Posyp kruszonką i piecz ok. 40 min, uważając by płatki owsiane się nie spaliły. Ja przykryłam je papierem do pieczenia po ok. 20 min.

źródło inspiracji – ten wpis na blogu Gotowanie i Wypieki z Pasją

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*