Babka cytrynowa z wiórkami kokosowymi

Bardzo proste, improwizowane ciasto, stworzone z okazji mojego ostatniego roboczego dnia w laboratorium, pomiędzy opracowywaniem wyników western blotów dla IFNu i LPSu. Proporcje składników są podone jak w mojej babce sezamowej. Ze względu na dodatek soku z cytryny nie trzeba używać kefiru lub maślanki. Soda i tak zadziała, a ciasto wyjdzie bardzo pulchne i wilgotne.

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych

Wymieszaj mąkę z sodą, solą, proszkiem do pieczenia, i skórką z cytryny. Mleko natomiast wymieszaj z sokiem z cytryny. Utrzyj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian: mąkę i jajka. Na końcu dodaj olejek i kwaśne mleko. Wymieszaj i przelej do formy. Piecz ok. 40-50 minut w 170 st.C.

Marcin i moja babeczka 🙂

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*