Halloumi bake

Halloumi to moje najnowsze odkrycie dokonane dzięki Kasi Błaszczyk. Ser produkowany jest z mleka koziego, owczego i krowiego, pochodzi z Cypru, jest twardy i idealny do grillowania bo się nie topi. Najczęściej podaje się go z grillowanymi warzywami. Spotkałam się też z szaszłykami z halloumi, papryką faszerowaną halloumi, a także halloumi z kuskusem oraz ze spaghetti, pieprzem, chilli, cytryną i oliwą.

Poniższy sposób na halloumi to ten zaproponowany przez Kasię.

  • ser halloumi
  • cukinia
  • pomidor
  • zioła, np. prowansalskie (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, hyzop, pietruszka, majeranek) albo angielski mix spice (oregano, majereanek, pietruszka, tymianek)

Po prostu zapiecz podane składniki w piekarniku.

Mój halloumi bake w towarzystwie ryżu jaśminowego i mieszanki sałat z balsamicznym vinaigrette’m.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*