Spotkanie blogerów w Tamarynowej Osadzie

Tamarynowa Osada… Brzmi pięknie i niemniej pięknie się prezentuje. Na You Tube’ie możecie ją zobaczyć.

To bajkowa kraina w której miałam przyjemność spędzić ostatnią sobotę. W towarzystwie wielkopolskiej blogosfery, na integracyjno-warsztatowym spotkaniu, zorganizowanym przez program promocyjny „Doceń polskie”. Wszyscy byliśmy zachwyceni Tamarynową Osadą. Widoki były przecudowne, wnętrza stylowe, a pogoda wymarzona. Gospodarz gospodarstwa, pan Romuald Jaśkiewicz, okazał się przesympatycznym pasjonatem dobrego smaku i wysokiej jakości produktów. Właśnie takimi produktami nas częstował. Po przybyciu na miejsce zostaliśmy przywitani bufetem ze swojskimi wędlinami, domową białą kiełbasą (od ZM Konarczak), świeżo pieczonym chlebem i ziołową nalewką. Nie zabrakło też deseru w postaci szarlotki – jeszcze ciepłej i mocno żółtej od wiejskich jaj. Następnie odbył się pokaz produkcji serów. Lokalna specjalistka pokazała nam jak zrobić twaróg i smażony ser. Potem przyszła pora na spacer po okolicy. Podziwiliśmy stylowo urządzony pensjonat Tamarosa, dopracowany pod względem wystroju w każdym calu. Zachwycaliśmy się też malowniczymi widokami, ciszą, spokojem, wolno biegającymi zwierzętami. Po powrocie otrzymaliśmy zadanie w postaci ugotowania zupy z kurkami i fasolką, pod okiem szefa kuchni Tamarosy – pana Maksymiliana Jaśkiewicza. Przystąpiliśmy do niego z wielkim entuzjazmem, który po jakimś czasie trochę upadł bo wielki gar postawiony na turystycznej kuchence bardzo długo się gotował. Oczywiście czas oczekiwania na kolację dobrze wykorzystaliśmy – na kawę i integrację. Czas płynął nieubłaganie, zupa się ugotowała i została nam przepięknie podana. Smakowała wybornie. Jak i mięsiwa, które mogliśmy następnie skosztować. Był to schab na trawie żubrowej z buraczkami glazurowanymi w porto i pianą z jabłek oraz sałatka z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii i orzechów na miodowym vinaigrette. Poezja!

Spotkanie dostarczyło nam niezapomnianych wrażeń, zarówno smakowych jak i estetycznych. Wszyscy byliśmy zachwyceni i ogromnie szczęśliwi, że mogliśmy się poznać, porozmawiać, wymienić doświadczenia i po prostu miło spędzić czas. Gratuluję organizatorom udanej inicjatywy! I dziękuję za zaproszenie. Event zdecydowanie zaliczam do tych wysokiej klasy.

Tamarynowa Osada przywitała blogerów przepiękną pogodą.

Cudownymi widokami i gustownymi wnętrzami. W Tamarosie wszystko miało styl i smak.

Na dobry początek spotkania- Nalewka Dąbrowska.

I biała kiełbasa.

Oraz chleb z domowym pasztetem.

A na deser świeżo upieczona szarlotka.

W międzyczasie odbywał się pokaz produkcji twarogu i smażonego sera.

Potem wybraliśmy się na spacer.

A następnie przygotowaliśmy zupę z szefem kuchni (przepis i więcej zdjęć we wpisie „Zupa z kurkami, fasolką szparagową i kozim serem„).

I się integrowaliśmy.

Spotkanie zakończyło się pyszną kolacją.

Która dostarczyła niesamowitych wrażeń estetycznych – schab z buraczkami w porto.

I jeszcze raz schab, trochę inaczej podany.

A tu kaczka sous vide w śliwkowej marynacie.

Zobaczcie jeszcze co o wydarzeniu napisali jego pozostali uczestnicy. Między innymi Ewelina i Monika, które widzicie na tym zdjęciu.

Ewelina Wawrzyniak z Przy kubku kawy

Monika Kozak z Pin up Cooking Looking

Grażyna Cholewicka z Grażyna gotuje

Jola Perz-Straga z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Kamila Czajka z Ogrodów Babilonu

Dorota Foremska z Kuchennych Szaleństw

Maciej Mazurek z ZUCH próbuje rysować

Dorota Milewska z Thank God I’m a Woman

Maciej Budzich z Mediafun

 

12 komentarzy

  1. Och, jak tak czytam i oglądam… zupełnie tak samo sobie ją wyobrażałam, jak opowiadałaś! Pięknie tam było. A Ty wyglądałaś cudnie w tej sukience. Powinnaś ciągle w sukienkach chodzić. Przyjemna relacja. Pyszne i piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam Cię gorąco!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>