Kopytka z pesto i rukolą

Miało powstać szybkie danie, na lunch do pracy. Banalne, więc nie planowałam żadnych zdjęć i publikowania przepisu. Ale okazało się tak smaczne, że nie mogłam się powstrzymać by nie zrobić zdjęcia. Mimo porannego pośpiechu.

  • kopytka, gotowe lub np. z tego przepisu na kopytka
  • mocno wędzona szynka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • pesto i/lub przyprawa do makaronu z suszonymi pomidorami
  • rukola

Posiekaj cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju (dodasz potem pesto). Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, a następnie kopytka i pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dosypać też trochę przyprawy do makaronu z suszonymi pomidorami bądź zrezygnować z sosu bazyliowego i użyć wyłącznie tej przyprawy. Obie wersje testowałam i są godne polecenia. Gdy kopytka staną się ciepłe wmieszaj rukolę, chwilę podgrzewaj i podawaj.

4 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 26/04/2013Podsmażane kopytka z suszonymi pomidoramiw kategorii:Dania wegetariańskieokazja:Szybki obiadetykiety:suszone pomidoryDrukujRazowych kopytek, o których pisałam wczoraj, powstało znacznie więcej niż na jeden obiad. Odsmażyłam je więc na ziołowym oleju, dodając suszone pomidory i sprawdzony już w połączeniu z kopytkami groszek. Danie nie było może super lekkie, ale na szybki lunch – jak znalazł. Bardzo zabiegani mogą wykorzystać kopytka gotowe lub z paczki (jak w tym przepisie na kopytka z pesto, szynką i rukolą). […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>