Babeczki z malinami

Klasyczne ucierane babeczki z malinami, czyli tzw. cupcakes. Bez kremu, bo podobały mi się posypane jedynie cukrem pudrem. Wyszły naprawdę bardzo puszyste i pyszne. Przepis zaimprowizowałam, wzorując się na niegdyś upieczonej babce cytrynowej.

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanku cukru kryształu
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado
  • 3 jajka
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • maliny

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle miksując. Następnie dodawaj (na niskich obrotach) na przemian mąkę z proszkiem oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Wmieszaj też olejek waniliowy, a na sam koniec maliny. Przełóż porcje ciasta do formy wyłożonej papilotkami. Piecz w 170 stopniach ok. 20 min.

A tu babeczka na talerzu Marysi. W towarzystwie ciasta z masą jogurtową.

 

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*