Sałatka z bucatini, serem bałkańskim i salami

Sałatka idealna dla miłośników salami, czyli np. mojego Taty. I greckich serów, czyli np. mojej Mamy. Jak się nietrudno domyślić, powstała dla moich Rodziców. Jak dla mnie bardzo ciekawe połączenie smaków z tego wyszło.

  • 100 g makaronu bucatini
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 4 średnie świeże ogórki
  • 1 mała cebulka
  • 1 grecki sos sałatkowy (lub koperkowo-ziołowy)
  • pestki słonecznika (ok. 50-70 g)

Ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pokrój w ok. 1.5-cm paski. Ser bałkański pokrój w kostkę, podobnie jak świeże, obrane ogórki. Cebulę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, połącz z sosem sałatkowym (przygotowanym z 2 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody) i podawaj z uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. W razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*