Sałatka idealna dla miłośników salami, czyli np. mojego Taty. I greckich serów, czyli np. mojej Mamy. Jak się nietrudno domyślić, powstała dla moich Rodziców. Jak dla mnie bardzo ciekawe połączenie smaków z tego wyszło.
- 100 g makaronu bucatini
- 200 g sera bałkańskiego
- 4 średnie świeże ogórki
- 1 mała cebulka
- 1 grecki sos sałatkowy (lub koperkowo-ziołowy)
- pestki słonecznika (ok. 50-70 g)
Ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pokrój w ok. 1.5-cm paski. Ser bałkański pokrój w kostkę, podobnie jak świeże, obrane ogórki. Cebulę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, połącz z sosem sałatkowym (przygotowanym z 2 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody) i podawaj z uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. W razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.
to ta sałatka, tak?
wygląda bardzo ładnie. i jest nieskomplikowana.
niezbyt przepadam za salami, ale? może w tym połączeniu mi zasmakuje.