Kruche ciasto aromatyzowane kawą, z masą waniliową na bazie jogurtów greckich i śmietany. Powstało na podstawie przepisu Karmel-itki, który możecie zobaczyć tutaj. Jego podobne wersje znane są pod nazwami „sernik bez sera” czy „styropian”. Rzeczywiście, ciasto smakuje nieco sernikowo. Masa jest bardzo dobra, deliktna i lekka.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Masa jogurtowa:
- 2 duże jogurty greckie (po 360 g)
- 2 małe śmietany 18% (po 240 g)
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 4 białka
Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Częścią ciasta wyłóż tortownicę (użyłam ok. 1/3). Resztę pozostaw na kruszonkę.
Masa: Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Jogurty i śmietanę wymieszaj z olejkie waniliowym i budyniem (Mama asekuracyjnie dorzuciła jeszcze łyżkę kaszy manny). Delikatnie połącz z ubitymi białkami.
Wylej masę na kruchy spód. Część pozostałego ciasta rozkrusz po wierzchu (nie zużyłam wszystkiego co zostało). Piecz ok. 1h w 180 stopniach. Wystudź w piekarniku.
A tu ciacho w całej okazałości.
I na talerzu Marysi. W towarzystwie babeczek z malinami.
Jaki miły początek dnia:)
aj, moje ciacho!
jak się cieszę, że Ci smakowało ;]
Pozdrawiam, Karmel-itka!
Ciasto leciutkie i zapraszające do zjedzenia 🙂 Mniam a tu zbliża sie pora na kawę 🙂
wygląda jak sernik, a ja serniki baardzo lubię 🙂
Ależ on jest piękny!
Lubię takie ciasta, super, pozdrawiam 🙂
Moja mama robi podobny!
Jest pychA:)
Wygląda cudownie!