Ciasto z masą jogurtową (Karmel-itki)

Kruche ciasto aromatyzowane kawą, z masą waniliową na bazie jogurtów greckich i śmietany. Powstało na podstawie przepisu Karmel-itki, który możecie zobaczyć tutaj. Jego podobne wersje znane są pod nazwami „sernik bez sera” czy „styropian”. Rzeczywiście, ciasto smakuje nieco sernikowo. Masa jest bardzo dobra, deliktna i lekka.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Masa jogurtowa:

  • 2 duże jogurty greckie (po 360 g)
  • 2 małe śmietany 18% (po 240 g)
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka

Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Częścią ciasta wyłóż tortownicę (użyłam ok. 1/3). Resztę pozostaw na kruszonkę.

Masa: Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Jogurty i śmietanę  wymieszaj z olejkie waniliowym i budyniem (Mama asekuracyjnie dorzuciła jeszcze łyżkę kaszy manny). Delikatnie połącz z ubitymi białkami.

Wylej masę na kruchy spód. Część pozostałego ciasta rozkrusz po wierzchu (nie zużyłam wszystkiego co zostało). Piecz ok. 1h w 180 stopniach. Wystudź w piekarniku.

A tu ciacho w całej okazałości.

I na talerzu Marysi. W towarzystwie babeczek z malinami.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*