Pieczone kieszonki mielone nadziewane serem bałkańskim

Bardzo smaczne i zdrowe pieczone mięso. Dobrze przyprawione ziołami. Bałkański ser nie dominuje tak smaku jak zrobiłaby to feta, nie kruszy się, ani nie topi. Klopsikom mielonym nadałam pierożkowy kształt za pomocą folii aluminiowej, co bardzo ładnie się prezentowało. W tej samej folii je zapiekałam, dzięki czemu pozostały soczyste. Zdecydowanie bardziej wolę takie „mielone” z chudej szynki niż to klasyczne polskie – z tłustego smażonego mięsa wątpliwej jakości.

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do pieczonego kurczaka po prowansalsku Kotanyi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kromki chleba
  • 1 jajko
  • ser bałkański* (można zastąpić fetą, żółtym lub pleśniowym)

Namocz chleb w wodzie lub mleku. Połącz z mięsem, przyprawami oraz jajkiem. Podziel masę na 4 części. Każdą porcję rozłóż na kawałku foli aluminiowej na okrągło. Nałóż plaster sera bałkańskiego. Przykryj połową porcji mięsa, pomagając sobie folią. Zalep brzegi tak aby powstały kieszonki-pierożki. Zawinięte w folię wstaw do pierarnika na ok. 10-15 min. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 min, by mięso się zarumieniło. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

* taki jak do sałatki szopskiej czy sałatki z bucatini

 

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*