Zupa-krem z ziemniaków + serduszka ze śmietany

Banalnie prosta zupa, na której chciałam poćwiczyć malowanie serduszek ze śmietany. Niektóre udały się lepiej, inne gorzej, ale trik podpatrzony na Kuchni+ działa. Wystarczy słomką nałożyć kropeczkę śmietany, a następnie „przeciąć” ją na pół nożem. To naprawdę świetny sposób na udekorowanie niemal każdego kremu z warzyw, który bez dodatków wygląda mało ciekawie na talerzu.

Na dwie małe porcje:

  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ser Grana Padano (opcjonalnie)

Pokrój cebulę w dowolny sposób. Nie musi być drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju, tak by pojawiły się brązowe skarmelizowane fragmenty. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę oraz przyprawy i podawaj. Np. z serem Grana Padano lub parmezanem i kromką chleba. Ja serwowałam zupę w towarzystwie grahama z pestkami dyni własnego wypieku.

* Próbowałam też bez tej przyprawy, z czosnkiem i szczypiorkiem – zupa wyszła równie dobra, a może nawet lepsza.

5 komentarzy

  1. może i rzeczywiście, nie wygląda normalnie tak pięknie. te serduszka nieźle go podrasowały, teraz prezentuje się wspaniale ;]
    polubiłam ostatnio kremy. chociaż gotuję porcje dla siebie (rodzina odmawia notorycznie spróbowania), nie przeszkadza mi to. kremy podbiły moje serce.
    i te małe wzorki na tafli Twojej zupki… urocze ;]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*