Sos ze świeżych pomidorów z bazylią i parmezanem

Taki sos trzeba koniecznie zrobić choć raz w sezonie pomidorowym! Tak się już przyzwyczailiśmy do pomidorów z puszki, koncentratów, gotowych sosów w słoichach, saszetkach i torebkach, że łatwo zapomnieć jak naprawdę smakują pomidory. Ja uwielbiam je w postaci sosu. Takiego prostego, bez żadnego przecierania, miksowania i zbyt mocnego doprawiania. Zwykle dodaję jedynie odrobinę octu balsamicznego, czosnku, chilli lub ziół. Najczęściej bazylię, tak jak dzisiaj. Do tego parmezan oraz makaron i lekkie danie gotowe! Oczywiście można je wzbogacić kurczakiem lub krewetkami. Każda wersja będzie świetna.

  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia
  • parmezan
  • makaron

Natnij skórkę pomidorów „na krzyż”. Sparz i obierz. Posiekaj cebulę (nie musi być drobno). Lekko podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone (też niezbyt drobno) pomidory. Duś przez kilka-kilkanaście minut, do czasu odparowania większości wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać również czosnek lub ocet balsamiczny. Pod koniec gotowania wmieszaj posiekaną bazylię. Podawaj z dowolnym makaronem i tartym parmezanem.

Taki naturalany sos jest pyszny nawet bez parmezanu czy mięsa.

6 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*