Scones kukurydziane

Po trzech wpisach eventowych pora powrócić do tych przepisowych. Zacznę od przedstawienia scones, które upiekłam na piknik wielkopolskich blogerów. Dodałam do nich mąkę kukurydzianą by były delikatniejsze i miały ładny kolor. Myślę, że upragniony efekt osiągnęłam. Bułeczki serwowaliśmy z dżemami autorstwa Ady z bloga W Kuchni Karmel-itki: wiśniowym, truskawkowym, dyniowym i malinowym.

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka

Połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Rozetrzyj palcami razem z mąką. Wbij jajko i dodaj mleko. Szybko wyrób jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągły płaski placek. Podziel go na 8 trójkątów. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.

6 komentarzy

  1. W wersji z maką kukurydziana wyglądają pięknie i tak sobie myślę czy pasowałyby do wytrawnych dań…. po głowie chodzi mi ostatio chili con carne… tak na wygląd jak znalazł. Pożenię zatem angielskie bułeczki z meksykańskim daniem. Dziękuje za inspiracje pozdrawiam kami

    • One jak najbardziej pasują do wytrawnych dań. Te akurat nie są słodkie. Do chilli con carne będą idealne! Meksykańskie danie i pieczywo z mąki kururydzianej idą jak najbardziej w parze. Świetny pomysł. Dziękuję, że o nim napisałaś. Chyba wypróbuję 🙂
      Wspomnę jeszcze, że bułeczki są świetne również z zupą.

  2. Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie. Gdyby nie to, że zbliża się godzina 23, biegłabym do kuchni żeby je zrobić. A tak, przepis musi poczekać do jutra.:)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*