Przepis na ciasto z kardamonem, pistacjami i wodą różaną w kształcie serca znalazłam gdzieś kiedyś w internecie. Pamiętam, że nazywało się „Persian love cake”, ze względu na typowe dla kuchni perskiej aromaty. Niestety nie byłam w stanie go ponownie odszukać. Dlatego zrobiłam swoją własną wersję, na bazie doświadczeń z ciastem z Earl Grey’em i babeczkami marchewkowymi.

Persian love cake 558x372 Persian love cake   Perskie ciasto miłości z kardamonem, pistacjami i wodą różaną

Pogooglowałam też trochę i dowiedziałam się, że tak naprawdę istnieją dwie wersje wypieku nazwanego „Persian love cake”. Zobaczcie co pisze na ten temat Brigide Treloar:

It seems there are actually two quite different cakes, both named Persian Love Cake. So, here’s a quick run down on both.

Version 1 as described in Epicurious, is ‘a chiffon cake filled with rose-scented whipped cream, inspired by the aromatics found in Persian, Turkish, and Indian confections’.

Version 2 appeared in Australian Gourmet Traveller by Gerard Yaxley. He described it as…

“This cake has a nutty, caramel-flavoured base, and is topped by a creamy, nutty filling. The texture is not really cake-like – it is more like a cross between a streusel and a pudding. It is moist and almost melt-in-the-mouth, while the edge of the cake is caramelised and crispy.”

Moje ciasto przypominało wersję biszkoptową z Epicurious’a. Zamiast bitej śmietany zwieńczyłam je jednak kremowym serkiem wymieszanym z odtłuszczonym twarożkiem. Żeby było lżej i żebym mogła bezproblemowo przewieźć ciacho nad Wartę (na piknik blogerów). Perski placek technicznie był bez zarzutu. A w smaku… bardzo oryginalny. Jego aromat nie miał nic wspólnego z aromatami do których jesteśmy przyzwyczajeni – wanilią, czekoladą, itp. Dlatego wzbudzał mieszane uczucia. We mnie. Bo moi degustatorzy byli mniej krytyczni i chętnie pałaszowali moje egzotyczne dzieło.

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 50 g posiekanych pistacji (+ trochę do dekoracji)
  • 200 g kremowego serka
  • 150 g serka homogenizowanego light
  • ok. 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody różanej

Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej i wodę różaną, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę oraz pistacje. Wyłóż ciasto do formy (u mnie w kształcie serca) i piecz ok. 30 min w 180 st. C. W międzyczasie przygotuj twarożkowy krem: Zmieszaj ze sobą serki, dodaj wodę różaną i dosłodź do smaku. Nałóż na wystudzone ciasto. Udekoruj posiekanymi pistacjami.

Persian love cake 1 558x372 Persian love cake   Perskie ciasto miłości z kardamonem, pistacjami i wodą różaną